فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال چهاردهم شماره 8 (پیاپی 103، آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین کیمیائی اسدی، نسرین شیرمحمدی* صفحات 1-9
    زمینه و هدف

    پرسشنامه FOUR (Full Outline of Un-Responsiveness Scale) یک مقیاس ارزیابی سطح هوشیاری در بیماران بستری در ICU (Intensive Care Unit) می باشد. روایی و پایایی این مقیاس می تواند توسط عوامل مخدوش کننده مانند شرایط اجتماعی، فرهنگی، بیولوژیکی و فیزیولوژیکی تحت تاثیر قرار بگیرد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی استانداردسازی مقیاس نمای کلی از عدم پاسخ دهی برای بررسی سطح هوشیاری بیماران براساس ویژگی های فردی جمعیت ایرانی انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه تجربی- مقطعی حاضر در ارتباط با 60 بیمار بستری در بخش مراقبت های ویژه انجام شد و در آن از مقیاس FOUR برای تعیین سطح هوشیاری نمونه ها استفاده گردید. پایایی، تطبیق داخلی و همچنین همبستگی های میان مقیاس ها با استفاده از آلفای کرونباخ و فرمول Spearman-Brown تخمین زده شدند. تمامی داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 تحلیل گردیدند و مقدار P کمتر از 05/0 به عنوان سطح معناداری آماری در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    در این مطالعه همسانی درونی مقیاس GCS (Glasgow Coma Scale) و FOUR با استفاده از آلفای کرونباخ مطلوب به ترتیب معادل 943/0 و 889/0 به دست آمد. همچنین همبستگی مثبت و معناداری بین مقیاس FOUR و GCS مشاهده گردید (001/P= و 948/0r=). مجموع حساسیت و ویژگی در مجموع امتیاز FOUR حداکثر معادل 5 (حساسیت 72/0 و ویژگی 43/31) و مجموع امتیاز GCS حداکثر برابر با 7 (حساسیت 68/0 و ویژگی 3714/0) بود. از سوی دیگر، AUC (Area under the ROC Curve) در پیش بینی مرگ و میر داخل بیمارستانی برای FOUR معادل 491/0 محاسبه گردید (91/0=P و 645/0-338/0:CI 95 درصد). در حالی که این میزان برای GCS برابر با 527/0 بود (725/0=P و 679/0-374/0 : CI 95 درصد).

    نتیجه گیری: 

    براساس نتایج این مطالعه، مقیاس GCS می تواند به عنوان مقیاسی استاندارد برای ارزیابی سطح هوشیاری نمونه ها مورد استفاده قرار بگیرد. مقیاس های FOUR و GCS ویژگی های مشابهی دارند که مورد اول به دلیل ترکیب اجزای چشم و حرکت، ابزاری ارزشمند برای بررسی سطح هوشیاری است؛ بنابراین در موارد لازم مقیاس GCS را می توان با FOUR جایگزین نمود.

    کلیدواژگان: هوشیاری، مقیاس FOUR، مقیاس کمای گلاسگو، بیماران کمایی
  • آناهیتا پیرتاج همدانی، مهدی بهفر*، علی اصغر طهرانی صفحات 10-20
    زمینه و هدف

    جراحی گاستروتومی می تواند با بروز عوارض جدی پس از عمل همراه باشد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات تجویز خوراکی سیلیمارین بر ویژگی های هیستوپاتولوژی و بیومکانیکی دیواره معده در پی جراحی گاستروتومی تجربی در رت انجام شد.

    روش بررسی

    برش تمام ضخامت دیواره معده و متعاقبا بخیه آن در 36 سر رت نر ویستار انجام شد. برای گروه شاهد منفی، روزانه یک بار 2 میلی لیتر نرمال سالین به صورت خوراکی (به مدت پنج روز) تجویز گردید. برای گروه شاهد مثبت نیز اومپرازول (6/3 میلی گرم بر کیلوگرم) و برای گروه درمان سیلیمارین (50 میلی گرم بر کیلوگرم) به همان شیوه تجویز شد. در روز ششم، آسان کشی و نمونه برداری صورت گرفت. بررسی آماری داده ها با استفاده از روش آنووای یک طرفه و Kruskal-Wallis ‏انجام شد.

    یافته ها:

     یافته های هیستوپاتولوژیکی نشان دادند که افزایش معناداری از نظر بلوغ فیبروبلاست ها، تجمع و آرایش رشته های کلاژن، میزان رگ زایی و تشکیل لایه اپیتلیال در گروه درمان با سیلیمارین نسبت به دو گروه دیگر وجود دارد. بر مبنای نتایج، نفوذ سلول های التهابی به طور معناداری در گروه های درمان شده با اومپرازول و سیلیمارین در مقایسه با گروه شاهد منفی کمتر بود. حداکثر نیرو، نیروی تسلیم، نیرو، تنش و جذب انرژی در گروه درمان با سیلیمارین در مقایسه با سایر گروه ها بیشتر بود.

    نتیجه گیری: 

    نتایج مطالعه حاضر نشان دادند که تجویز خوراکی سیلیمارین منجر به بهبود شاخص های التیام زخم و پارامترهای بیومکانیکی آن در مدل تجربی زخم تمام ضخامت معده رت گردید. براساس نتایج می توان مصرف سیلیمارین در پی جراحی گاستروتومی را توصیه نمود.

    کلیدواژگان: التیام زخم، اومپرازول، سیلیمارین، معده، نیروی کشش
  • حسین سوری، مرضیه نوری فرد*، صابر آریامنش صفحات 21-29
    زمینه و هدف

    شیوع ناگهانی کرونا شوکی برای جامعه جهانی به ویژه سیاست گذاران بهداشت جهانی بوده و میلیون ها نفر را درگیر کرده است. در این ارتباط، پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت سلامت روانی کاربران شبکه های اجتماعی در دوره شیوع بیماری کووید-19 در ایران انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی بود. جامعه آماری پژوهش تمامی کاربران تلگرام و واتساپ بودند. بدین منظور، 443 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه آنلاین نشانه های اختلالات روانی هاپکینز (Hopkins Symptoms Checklist (HSCL)-25: SCL25) استفاده گردید. از روش های آماری میانگین، انحراف استاندارد و آزمون t نیز بهره گرفته شد.

    یافته ها: 

    یافته های به دست آمده نشان دادند که میانگین نمره کل نشانه های اختلالات روان شناختی در بین شرکت کنندگان در سطح نسبتا بالایی قرار دارد؛ بدین معنا که میانگین نشانه های اختلالات روانی شرکت کنندگان در سطح پایین برابر با 27/9 درصد بود. در این مطالعه ترس مرضی در بین پاسخگویان با میانگین 3/27 درصد گزارش گردید. کمترین میزان اختلال در بین اختلالات روانی، روان پریشی با میانگین 5/0 درصد بود (05/0>P).

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج میانگین نمره زنان در اختلالات روان شناختی، شکایات جسمانی، وسواس جبری، حساسیت بین فردی و افکار پارانوییدی بیشتر از مردان بود. افرادی که تجربه مبتلا شدن به کرونا را داشتند در مولفه های شکایت جسمانی، وسواس جبری، اضطراب و ترس مرضی، نشانه های اختلال روانی بالاتری نسبت به افرادی داشتند که به کرونا مبتلا نشده بودند. همچنین افراد مجرد نشانه های بالاتری از اختلالات روانی نسبت به افراد متاهل داشتند. نشانه های شکایات جسمانی، اضطراب و ترس مرضی در بین افراد دارای بیماری های مزمن بالاتر از افراد بدون بیماری مزمن بود. همچنین ترس مرضی در بین افرادی که دارای والدین با بیماری مزمن بودند، بالاتر از دیگران بود.

    کلیدواژگان: سلامت روان، کرونا ویروس، کووید-19، شبکه های اجتماعی، اختلالات روانی
  • سمیرا حاجی صادقی، محمد آقاعلی، سمانه عقیقی حاتمی پور، محمد خلیفه قلی* صفحات 30-38
    زمینه و هدف

    با توجه به احتمال بروز عفونت های خطرناک در افراد با ضعف ایمنی، افراد مسن و کودکان، آلودگی میکروبی آب یونیت های دندانپزشکی مورد توجه می باشد. در این ارتباط، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان آلودگی باکتریایی آب یونیت های دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی قم انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر که در سال 1397 در دانشکده دندانپزشکی قم انجام شد، 94 نمونه آب از سه قسمت هر یونیت شامل: توربین، پوار آب و هوا و لیوان پرکن بررسی گردید. نمونه گیری در روز شنبه و چهارشنبه قبل از شروع کار و پس از 60 ثانیه فلاشینگ انجام شد. نمونه های گرفته شده داخل ظروف دربسته استریل به آزمایشگاه میکروبیولوژی منتقل گردیدند و روی محیط‏های کشت نوترینت آگار از قبل آماده شده با روش کشت سطحی (Spread Plate) کشت داده شدند. سپس کلونی‏های رشدیافته روی هریک از پلیت‎ها شمارش گردید و تعداد کل کلنی بر حسب واحد تشکیل دهنده کلنی بر میلی لیتر برای هر پلیت گزارش شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 25 SPSS و آزمون های Kruskal-Wallis و Wilcoxon صورت گرفت.

    یافته ها: 

    میانگین کل شمارش باکتریایی 16457 واحد تشکیل دهنده کلنی بر میلی لیتر بود. پری کلینیک بیشترین و بخش پریودانتیکس کمترین میانگین شمارش باکتریایی را داشتند. میانگین شمارش باکتریایی پس از فلاشینگ به طور چشمگیری کمتر از قبل از آن بود (001/0<p). میزان آلودگی در قسمت های مختلف یونیت تقریبا مشابه بود (145/0=p). میانگین شمارش باکتریایی روز شنبه با چهارشنبه از نظر آماری اختلاف معناداری نداشت (074/0=p).

    نتیجه گیری: 

    میزان آلودگی آب یونیت های دندانپزشکی بالا است و فلاشینگ می‎تواند تا حدی از آن بکاهد.

    کلیدواژگان: دندانپزشکی، بیوفیلم، میکروب‎شناسی آب
  • نفیسه سعادت مومنی، علیرضا آقایوسفی، افسانه خواجه وند خوشلی، عبدالرحمان رستمیان صفحات 39-49
    زمینه و هدف

    آرتریت روماتویید یکی از بیماری‌های شایع دستگاه ایمنی بدن است که میزان ابتلا به آن رو به افزایش می‌باشد. مطالعات اخیر موید آن هستند که تنیدگی و تنش‌های روانی- اجتماعی با ساز و کارهای فیزیولوژیک همچون سایکونوروایمونولوژی می‌توانند موجب بروز آرتریت روماتویید گردند. با توجه به نقش مسایل روانی در این بیماری، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی مقابله درمانگری و درمان شناختی- رفتاری در شاخص‌های ایمنی شناختی و بهزیستی روانی بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید مراجعه‌کننده به بیمارستان "امام خمینی" تهران انجام شد.

    روش بررسی

    در پژوهش حاضر که از نوع مطالعات نیمه‌آزمایشی با انتخاب گروه گواه و اندازه‌گیری در پیش‌آزمون و پس‌آزمون است، اثربخشی دو متغیر مستقل (مقابله درمانگری و درمان شناختی- رفتاری) بر متغیرهای وابسته (فاکتورهای ایمنی شناختی و بهزیستی روان‌شناختی) مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید مراجعه‌کننده به بیمارستان "امام خمینی" شهر تهران طی شش ماه اول سال 1398 بودند که از بین آن‌ها 60 آزمودنی به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت کاملا تصادفی در دو گروه 20 نفری آزمایش و گواه قرار گرفتند. سپس مداخله مقابله درمانگری و درمان شناختی- رفتاری برای گروه آزمایش اجرا شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه بهزیستی روانی Ryff (1994) و شاخص‌های ایمنی شناختی CRP (C-reactive Protein) و ESR (Erythrocyte Sedimentation Rate) بودند. به منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون تحلیل کواریانس با سطح معناداری (05/0>P) استفاده شد.

    یافته‌ها:

     نتایج حاکی از اثربخشی معنادار مقابله درمانگری و درمان شناختی- رفتاری بر شاخص‌های CRP (001/0>P) و ESR (001/0>P) و بهزیستی روانی (004/0=P) بودند.

    نتیجه‌گیری: 

    با توجه به اثربخشی مقابله درمانگری و درمان شناختی- رفتاری بر شاخص‌های ایمنی شناختی و بهزیستی روانی، به نظر می‌رسد که بتوان از این درمان به عنوان مکمل دارودرمانی در جهت کمک به بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مقابله درمانگری، درمان شناختی رفتاری، ایمنی شناختی، بهزیستی روانی، آرتریت روماتوئید
  • سکینه غلام زاده، معصومه رامبد، نیلوفر پاسیار* صفحات 50-61
    زمینه و هدف

    فیبریلاسیون دهلیزی یکی از شایع ترین دیس ریتمی ها پس از جراحی بای پس عروق کرونر است که می تواند بر شانس بقا در یک سال اول پس از جراحی موثر باشد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان بروز فیبریلاسیون دهلیزی پس از جراحی پیوند عروق کرونر و عوامل خطر موثر بر آن انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه مقطعی حاضر با هدف بررسی پرونده 854 نفر از بیماران تحت عمل جراحی پیوند عروق کرونر مراجعه کننده به بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها عبارت بودند از: نوار قلب، نتایج اکوکاردیوگرافی، آنژیوگرافی و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی. اطلاعات با استفاده از نرم افزار 22 SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    46 درصد از افراد دچار اختلال در سه عروق کرونر بودند. شایع ترین اختلالات ساختاری، رگورژیتاسیون میترال و بزرگی دهلیز چپ و هایپرتروفی آن بود که در 9/14 و 5/10 درصد از افراد وجود داشت. پرفشاری خون، هایپرلیپیدمیا و دیابت به ترتیب با 4/74، 2/56 و 8/31 درصد از شایع ترین بیماری های زمینه ای بودند. میزان بروز فیبریلاسیون دهلیزی در این افراد 9/18 درصد بود. بین بروز فیبریلاسیون دهلیزی پس از جراحی پیوند عروق کرونر با بزرگی دهلیز چپ و هایپرتروفی آن، سن و مدت زمان مصرف سیگار ارتباط وجود داشت (001/0<p).

    نتیجه گیری: 

    از آنجایی که بروز فیبریلاسیون دهلیزی تقریبا در یک پنجم از افراد مشاهده گردید و نیز با توجه به اینکه مصرف سیگار از عوامل قابل تعدیل در بروز این بیماری است، قطع مصرف سیگار به این افراد توصیه می شود. مراقبان سلامت می توانند بزرگی دهلیز چپ و هایپرتروفی آن را طی مراقبت و درمان مد نظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: بروز، فیبریلاسیون دهلیزی، عوامل خطر، پیوند عروق کرونر
  • عهدیه حسینی انواری، شهلا محمد گنجی*، طاهره کمیلی موحد صفحات 62-70
    زمینه و هدف

    ژن MLH1 (MutL homolog 1) عنصر اصلی هترودایمر MutLα بوده و در ترمیم عدم تطابق باز- باز و لوپ حذف و اضافه نقش دارد. هنگاهی که پروتئین MLH1 حضور ندارد، تعداد خطاهایی که تعمیر نشده باقی می مانند، افزایش می یابد و این مهم می تواند منجر به ایجاد تومور در بدن شود. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی کمی بیان ژن  MLH1در نمونه خون بیماران ایرانی مبتلا به سرطان کلورکتال (CRC: Colorectal Cancer) و ارتباط آن با فاکتورهای مراحل پیشرفت تومور به لایه های دیواره روده (T) و مراحل تهاجم به گره لنفاوی (N) انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه نمونه خون 33 بیمار مبتلا به سرطان کلورکتال جمع آوری شد. استخراج RNA (Ribonucleic acid) و ساخت cDNA (Complementary DNA) مطابق با پروتکل کیت صورت گرفت. پرایمر به روش Exon-Exon Junction طراحی شد و آزمون Real Time PCR (Real-time Polymerase Chain Reaction) برای ژن های MLH1 و β-actin (Beta-actin) به صورت سه بار تکرار انجام شد. آنالیز نهایی نتایج با استفاده از نرم افزار Rest 2009 صورت گرفت و از آزمون T برای بررسی بیان ژن  MLH1و ارتباط آن با فاکتورهای T و N در نمونه های موجود استفاده گردید.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از Real Time PCR 33 بیمار با میانگین سنی 55 سال و درصد فراوانی 5/42 زن و 5/57 مرد، کاهش معنادار بیان ژن MLH1 را در مراحل بالای بیماری نشان داد (*05/0>P). همچنین ارتباط کاهش بیان این ژن با فاکتورهای  T(*05/0>P) و N (*05/0>P) معنادار بود.

    نتیجه گیری: 

    بر مبنای نتایج، ارتباط مستقیمی میان کاهش بیان ژنMLH1  و مراحل بالای سرطان کلورکتال مشاهده شد و ارتباط آن با فاکتورهایT  و N در تعدادی از بیماران ایرانی مبتلا به سرطان کلورکتال بررسی و تایید گردید.

    کلیدواژگان: بیان ژن، تعمیر ناسازگاری DNA، سرطان کلورکتال، واکنش زنجیره ای پلیمراز در زمان واقعی، MLH1
  • زینب باقری، طاهره دهداری*، مسعود لطفی زاده صفحات 71-84
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت برقراری ارتباط اثربخش در شرایط اضطراری/بحرانی، استفاده از یک ابزار معتبر و پایا برای سنجش آمادگی بخش سلامت در زمینه ارتباطات خطر از اهمیت بالایی برخوردار است. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف روان سنجی چک لیست ارتباط خطر در شرایط اضطراری یا بحران بهداشت عمومی در زبان فارسی انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه روان سنجی، ابتدا چک لیست طراحی شده توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها به زبان فارسی ترجمه و بازترجمه شد. در مرحله بعد، از نظرات متخصصان رشته های مختلف آموزش بهداشت و سلامت در بلایا و حوادث برای سنجش کیفی و کمی روایی محتوای سوالات چک لیست استفاده گردید. براساس نظرات پانل متخصصان، شاخص روایی محتوایی و نسبت روایی محتوای سوالات اندازه گیری شد. سوالات دارای نسبت روایی محتوایی و شاخص روایی محتوای کمتر از 62/0 و 79/0 حذف گردیدند. در این مطالعه روایی صوری سوالات چک لیست سنجیده شد. در ادامه، پایایی سوالات چک لیست با استفاده از ضریب توافق کاپای کوهن توسط دو ارزیاب مستقل (در 30 مرکز خدمات جامع سلامت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد) ارزیابی گردید.

    یافته ها: 

    براساس نتایج روایی محتوایی کمی و کیفی، هشت سوال اصلاح شد و یک سوال غیر ضروری حذف گردید. شش سوال نیز ادغام شد. ضریب توافق بین ارزیابان (کاپای کوهن) معادل 87/0 (0001/0<p) به دست آمد که قابل قبول بود.

    نتیجه گیری:

     چک لیست روان سنجی شده در مطالعه حاضر می تواند در بررسی آمادگی بخش سلامت در زمینه ارتباط خطر در شرایط اضطراری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: روانسنجی، چک لیست، ارتباط خطر در شرایط اضطراری، بحران، بهداشت عمومی
|
  • Hossein Kimiaei Assadi, Nasrin Shirmohammadi* Pages 1-9
    Background and Objectives

    The Full Outline of Un-Responsiveness (FOUR) scale is a tool to assess the consciousness level in patients admitted to the Intensive Care Units (ICU). The validity and reliability of this scale can be affected by distorting factors, such as social, cultural, biological, and physiological conditions. This study aimed to evaluate the standardization of the FOUR scale to assess the consciousness level of the patients based on demographic characteristics in the Iranian population.

    Methods

    This experimental cross-sectional study was conducted on 60 patients hospitalized in the ICU. The FOUR scale was used to determine the consciousness level of the patients. Reliability, internal consistency, as well as correlations between the scales were estimated using Cronbach's alpha and Spearman-Brown formula. The data were analyzed in SPSS software (version 16.0) (SPSS Inc., Chicago, Illinois, USA). A p-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    According to the results, the internal consistency values of the Glasgow Coma Scale (GCS) and FOUR scale were estimated at 0.943 and 0.889, respectively, using Cronbach's alpha. In addition, there was a significant correlation between the FOUR scale and GCS (r=0.948, P=0.001).  Furthermore, the sum of sensitivity and specificity of the total score of the FOUR scale and GCS were obtained at 5 (sensitivity=0.72; specificity=31.43) and 7 (sensitivity=0.68; specificity=0.3714), respectively. In addition, the Area under the ROC Curve value in predicting in-hospital mortality for the FOUR scale was 0.491 (P=0.910 and 95% CI: 0.338-0.645), while it was obtained at 0.527 (P=0.725 and 95% CI: 0.374-0.679) for the GCS.

    Conclusion

    The results revealed that the GCS could be used as a standard scale to assess the consciousness level of the patients. The FOUR scale and GCS have similar benefits, and the former is a valuable tool to assess the consciousness level due to the combination of eye and motor components. Therefore, GCS could be used as substitute for the FOUR scale.

    Keywords: Consciousness, Full outline of unresponsiveness, Glasgow coma scale, Comatose patients
  • Anahita Pirtaj Hamedani, Mehdi Behfar*, Aliasghar Tehrani Pages 10-20
    Background and Objectives

    Gastrotomy can be accompanied by serious postoperative complications. In this regard, the present study aimed to evaluate the effects of oral administration of silymarin on the histopathological and biomechanical characteristics of the gastric wall after experimental gastrotomy in rats.

    Methods

    Full-thickness incision on the gastric wall and then suturing were conducted on 36 male Wistar rats. In the negative control group, 2 ml of normal saline was orally administered once a day (for 5 days). Moreover, omeprazole (3.6 mg/kg) and silymarin (50 mg/kg) in the positive control and treatment groups were administered in a similar manner, respectively. Euthanasia and sampling were performed on the 6th day. The data were analyzed using one-way analysis of variance and Kruskal-Wallis test.

    Results

    Histopathological findings demonstrated a significant increase in the maturation of fibroblasts, deposition and arrangement of collagen, angiogenesis, and formation of epithelial layer in the silymarin treatment group, compared to the two control groups. According to the results, the infiltration of inflammatory cells significantly reduced in the omeprazole and silymarin treatment groups in comparison to that reported for the negative control group. The levels of maximum strength, yield strength, stress, and energy absorption were higher in the silymarin-treated group, compared to those reported for other groups.

    Conclusion

    The obtained results of the present study showed that the oral administration of silymarin improved the tissue indicators of wound healing and its biomechanical features in the experimental model of the full-thickness gastric wound in rats. Based on the results, it is recommended to administer silymarin following gastrotomy.

    Keywords: Omeprazole, Silymarin, Stomach, Tensile strength, Wound healing
  • Hossein Souri, Marziyeh Noorifard*, Saber Aryamanesh Pages 21-29
    Background and Objectives

    The sudden outbreak of coronavirus disease 2019 (COVID-19) as a shock to the international community, especially global health policymakers, has affected millions of individuals. The current study aimed to investigate the mental health status of social media users during the outbreak of COVID-19 in Iran.

    Methods

    The present descriptive study was carried out on a total of 443 Telegram and WhatsApp users selected using convenience sampling. Data collection was conducted by the online questionnaire of the symptoms of mental disorders of Hopkins Symptoms Checklist (HSCL)-25. The statistical methods of mean and standard deviation and t-test were used in order to analyze the data.

    Results

    The obtained findings showed that the mean total score of the symptoms of mental disorders was relatively high among the participants. Based on the results, it was shown that the mean score of mental symptoms among the study subjects at low levels was 9.27%. In this study, phobia among the respondents was reported with an average of 27.3%. The lowest rate among mental disorders was related to psychosis with an average of 0.5% (P˂0.05).

    Conclusion

    Based on the findings of the current study, the mean scores of women in mental disorders, physical complaints, obsessive-compulsive disorder, interpersonal sensitivity, and paranoid thoughts were higher than those reported for men. The infected individuals with COVID-19 had higher symptoms of mental disorders in the components of physical complaints, obsessive-compulsive disorder, anxiety, and phobia than those not infected with COVID-19. The single participants had higher symptoms of mental disorders than the married subjects. The symptoms of physical complaints, anxiety, and phobia were higher among the patients with chronic illnesses than those without chronic diseases. The frequency of phobia was higher among the participants with parents suffering from chronic diseases.

    Keywords: Mental Health, Coronavirus, Covid-19, Social Networks, Mental Disorders
  • Samira Hajisadeghi, Mohammad Aghaali, Samaneh Aghighi Hatamipour, Mohammad Khalifeh Gholi* Pages 30-38
    Background and Objectives

    According to hazardous infection possibility in patients with a weakened immune system, old adults, and children, microbial contamination in the waterlines of dental units has become a recent concern. The aim of the present study was to evaluate the microbial contamination in dental unit waterlines in the School of Dentistry, Qom University of Medical Sciences, Qom, Iran.

    Methods

    This descriptive-analytical study investigated 94 water samples collected from three parts of each unit, including air/water syringe, turbine headpiece, and cup filler, in the School of Dentistry in 2019. The water samples were taken on Saturday and Wednesday before and 60 sec after flushing on the same unit. The samples were transported in closed sterile containers to the Microbiology Laboratory. All the samples were incubated on nutrient agar plates using the Spread plate technique. Subsequently, bacterial contaminations were counted and reported based on CFU/ml for every plate. The data were analyzed using the Kruskal-Wallis test and Wilcoxon signed-rank test by SPSS software version 25.

    Results

    The total mean of the bacterial counts was reported as 16,457 CFU/ml. The pre-clinic and periodontics were reported with the highest and lowest bacterial counts, respectively. The mean of bacterial counts after flushing was significantly lower than that reported before flushing on the same unit (P<0.001). The mean bacterial contamination of different parts of the dental units was similar (P=0.145). There was no statistically significant difference between the mean bacterial counts of Saturday and Wednesday (P=0.074).

    Conclusion

    The obtained results of this study demonstrated that the biological contamination level of dental unit waterlines is high, and flushing can result in a partial decrease in this regard.

    Keywords: Biofilms, Dentistry, Water microbiology
  • Nafiseh Saadat Momeni, Alireza Aghayousefi, Afsaneh Khajevand Khoshli, Abdolrahman Rostamian Pages 39-49
    Background and Objectives

     Rheumatoid arthritis is one of the most common diseases of the immune system which is increasing rapidly. The results of the recent literature review confirm the roles of stress and psychosocial stressors on physiological mechanisms, such as psychoneuroimmunology, as causal factors leading to the development of rheumatoid arthritis. Considering the effectiveness of psychological problems in the development of this disease, the present study was conducted to compare the effectiveness of coping therapy and cognitive-behavioral therapy in cognitive immunity and psychological well-being indicators of patients with rheumatoid arthritis referring to Imam Khomeini Hospital, Tehran, Iran.

    Methods

     This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest control group design. In the present study, the effectiveness of two independent variables (i.e., coping therapy and cognition-behavioral therapy) on dependent variables (i.e., immune-cognitive and psychological well-being indicators) was examined. The statistical population consisted of patients with rheumatoid arthritis referring to Imam Khomeini Hospital from March-August in 2019. The final sample (n=60) was selected by the purposive sampling method and the subjects were randomized into two groups of experimental and control (n=20 each). Subsequently, the experimental group was subjected to coping therapy and cognitive-behavioral therapy interventions. The instruments used in the present study included Psychological Welfare Scale, C-reactive protein (CRP) immunological indicators test, and erythrocyte sedimentation rate (ESR) test. The collected data were analyzed using the analysis of covariance model.

    Results

     The results of the analysis of covariance model were indicative of a p-value of < 0.05 as significant. Moreover, it was found out that the effectiveness of coping therapy and cognitive-behavioral therapy on CRP, ESR, psychological well-being was significant (P<0.001, P<0.001, and P=0.004, respectively).

    Conclusion

     The results of this study revealed that coping therapy and cognitive-behavioral therapy were effective in cognitive immunity and psychological well-being indicators. Therefore, this treatment can be adopted as a complementary therapy, alongside conventional medicines, for patients with rheumatoid arthritis.

    Keywords: Rheumatoid arthritis, coping therapy, cognitive behavioral therapy, cognitive immunology, psychological well-being
  • Atrial fibrillation, Coronary artery bypass, Incidence, Risk factors Pages 50-61
    Background and Objectives

    Atrial fibrillation is one of the most common disorientations after coronary artery bypass graft surgery and can affect the chance of survival in the first year after surgery. The present study aimed to determine the incidence of atrial fibrillation after coronary artery bypass graft surgery and its risk factors.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 854 patients undergoing coronary artery bypass graft in hospitals affiliated to Shiraz University of Medical Sciences. The required data were collected using the electrocardiogram, angiography, and demographic characteristic form. Finally, the collected data were analyzed in SPSS software (version 22).

    Results

    According to findings, 46% of the patients suffered from a disorder in three coronary arteries. The most common structural disorders in patients were mitral regurgitation (14.9%) and left atrium enlargement and hypertrophy (10.5%). The most common underlying conditions in the participants were hypertension, hyperlipidemia, and diabetes which were observed in 74.4%, 56.2%, and 31.8% of them, respectively. Moreover, the incidence rate of atrial fibrillation in the participants was 18.9%. Furthermore, atrial fibrillation after coronary artery bypass graft surgery had a significant relationship with left ventricular size and its hypertrophy, age, and duration of smoking (P<0.001)

    Conclusion

    Since atrial fibrillation was observed in about one-fifth of the subjects and smoking is a moderating factor in the incidence of this disease, smoking cessation is recommended. In addition, healthcare providers can consider the size of the left atrium and its hypertrophy during care and treatment.

    Keywords: Incidence, Atrial Fibrillation, Coronary Artery Bypass, Risk Factors
  • Ahdieh Hosseini Anvari, Shahla Mohammad Ganji*, Tahereh Ahdieh Hosseini Komeili Movahhed Pages 62-70
    Background and Objectives

    MutL homolog (MLH1) is a key component of heterodimeric complex MutLα, which recognizes and repairs base-base mismatches or insertion/deletion loops that arise from nucleotide misincorporation. In the absence of MLH1 protein, the number of unrepaired mismatches will increase and cause tumors in organs. The present study aimed at quantitative analysis of MLH1 gene expression and its association with depth of tumor invasion (T) and lymph node invasion (N) factors in blood samples of Iranian patients with colorectal cancer (CRC).

    Methods

    Blood samples from 33 patients with CRC were collected. RNA (Ribonucleic acid) was extracted and cDNA (Deoxyribonucleic acid) was fabricated according to the kit protocol extracted. The primer was designed by the Exon-Exon Junction method, and Real-time Polymerase Chain Reaction (Real-Time PCR) test was performed three times for MLH1 and β-actin (Beta-actin) genes. Data were analyzed in  REST 2009 Software, and a T-test was used to evaluate the expression of MLH1 gene and its association with T and N factors.

    Results

    The results of Real-Time PCR in 33 patients with the male to female ratio of 42.5% to 57.5% and a mean age of 55 years demonstrated a significant decrease in MLH1 gene expression in the late stages of the disease (P<0.05 *). Furthermore, the reduction of expression in this gene was associated with T (P <0.05*) and N factors (P<0.05 *).

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, a direct relationship was observed between decreased expression of MLH1 gene and late stages of colorectal cancer. Moreover, the association of this gene with T and N factors was investigated and confirmed in several Iranian patients with colorectal cancer.

    Keywords: Colorectal cancer, DNA mismatch repair, Gene expression, MLH1, Real-time polymerase chain reaction
  • Zeinab Bagheri, Tahere Dehdari*, Masoud Lotfizadeh Pages 71-84
    Background and Objectives

    Given the importance of effective communication in emergency and crisis situations, the use of a valid and reliable tool is vitally important to assess the health sector's preparedness in terms of risk communication. This study, conducted in Persian, aimed to investigate the psychometrics of emergency risk communication checklist in the public health sector.

    Methods

    In this psychometrics research, initially, the checklist designed by the Centers for Disease Control and Prevention was translated into Persian using back translation method. Subsequently, the opinions of experts in various fields of health education in disasters and accidents were applied to evaluate the quality and quantity of content validity of the checklist items. In this regard, the content validity index (CVI) and content validity ratio (CVR) of each item were assessed. Accordingly, the items with the CVI of ˂ 0.62 and CVR of ˂ 0.79 were deleted from the checklist. The face validity of the items was also evaluated. The reliability of the items was estimated in 30 health centers affiliated to Sharekord University of Medical Sciences, Chaharmahal and Bakhtiari Province, Iran, using the Cohen’s kappa coefficient by two independent evaluators.

    Results

    Based on the results of the quantitative and qualitative content validity, eight items were edited, one item was removed, and six items were merged. Cohen’s kappa coefficient between the evaluators was obtained as 0.87 (P<0.0001) which is acceptable. Eventually, a 191-item checklist was obtained and confirmed.

    Conclusion

    The psychometrically valid checklist used in this study can assess the preparedness of the healthcare sector for risk communication in emergencies.

    Keywords: psychometric, checklist, emergency risk communication, crisis, Persian